با چه كسي ازدواج كنيم ؟

اسدالله داستاني بنيسي

- ۱ -


مسئله ازدواج و انتخاب همسر

بسم الله الرحمن الرحيم
مسئله ازدواج و انتخاب همسر براى پسران و دختران جوان (مردان و زنان ) از مهمترين مسائل حياتى است .
پيوند زناشوئى در زندگى انسانها نقطه عطفى است كه ممكن است صدها پيروزى و كاميابى و يا شكست و ناكامى در پى داشته باشد.
اين است كه با اطمينان خاطر مى توان گفت : يك ازدواج خوب و شايسته مى تواند مايه آسايش جسم و آرامش روان گردد و اساس ‍ سعادت و بهروزى پسران و دختران (مردان و زنان ) را بنيان نهد و موجبات خوشبختى و شادكامى آنان را تا پايان زندگى فراهم آورد.
همچنين يك ازدواج بد و نامتناسب ممكن است براى زن و شوهر منشاء بزرگترين نگرانى و ناراحتى ها گردد و پى آمد بدبختى و تيره روزى آنان را پايه گذارى كند و آنان را در سراسر عمر و زندگيشان به خاك سياه نشانده و مايه سختترين شكنجه هاى روحى و جسمى آنان گردد...
اين است كه علماى اخلاق و جامعه شناسان و دانشمندان و متفكران و اديبان جهان اين مسئله را از اهم مسائل زندگى بشمار آورده و درباره اهميت آن مطالب زيادى گفته اند كه چكيده گفته هايشان اين است كه ...
((مسئله ازدواج و زناشوئى در رديف نظم ها و امورى قرار دارد كه آفريدگار جهان اساس آن را بنا نهاده است و هيچ امرى در زندگى انسان ها نمى تواند به اندازه ازدواج ، بهروزى و خوشبختى و يا تيره روزى و بدبختى ببار آورد، پس براى هيچ چيز در زندگى نبايد بيشتر از مسئله ازدواج اهميت قائل شد و هر كسى بايد در زندگى به اين مسئله بزرگ اهميت داده و روح و قلب خود را براى تنظيم آن آماده سازد)).(1)
همه جامعه شناسان و دانشمندان و متفكران و علماى اخلاق پس از مطالعات فراوان و بررسى هاى پيگير خود در اين زمينه معتقد و معترف بر آن شده اند كه دين مقدس اسلام كه نشاءت گرفته از وحى الهى است و دين سعادت آفرين و خوشبختى زاست از تمام اديان ديگر بهتر و بيشتر به اين مسئله مهم توجه كرده و با در نظر گرفتن تمام غرائز انسانها دستوراتى صريح و روشن درباره ازدواج و انتخاب همسر براى پيروان خود داده است كه هر كس آنها را دانسته و آگاهانه به اين مسئله مهم حياتى اقدام نمايد، مسلما در تاءمين سعادت و خوشبختى خود كوشيده و اساس نيكبختى و شادكامى خود را در زندگيش پى ريزى كرده است .
هر كسى توجه به دستورات دين مقدس اسلام نكرده باشد خود زير بناى بدبختى و تيره روزى خود را پايه گذارى كرده است و در پى آمدهاى ناگوار، خود را بايد ملامت و سرزنش نمايد و بس .

خدا همه چيز را جفت آفريده است

يكى از اسرار عجيب خلقت (نر و ماده ) بودن موجودات است كه خداى تبارك و تعالى با مشيت حكيمانه خود هر موجودى را براى توالد و تناسل و ابقاء آن جفت يعنى نر و ماده آفريده است كه اين خود نمايانگر علم و قدرت و حكمت خداوندى است ، اگر در موجودات اين حقيقت وجود نداشت هيچ وقت يك چيز، دو چيز نمى شد با يك كس دو كس نمى شد و اختلال و آشفتگى در طبيعت بوجود مى آمد و در نتيجه همه چيز از بين مى رفت ، ولى خداوند با قدرت حكيمانه اش ‍ براى توليد و تكثير اين قانون هميشگى طبيعت را بنا نهاد و براى هر چيزى جفتى خلق كرد و آنها را نر و ماده آفريد و به اين وسيله همه چيز را بسوى كمال حركت داد.
انسانهاى پيشين با فكر ساده خويش گمان مى كردند كه فقط در انسان و حيوان مسئله زوجيت و جفتگيرى حكمفرماست ولى با اجلال نزول قرآن و در اءثر پيشرفت علم (زيست شناسى ) متوجه شدند كه در عالم گياهان نيز اين موضوع حكمفرماست و اگر نباتات به وسيله حشرات و بادها تلقيح نگردند، هرگز ميوه اى از آنها بدست نخواهد آمد، بعضى از دانشمندان درباره (جمادات ) هم اين نظريه را دارند.
قرآن كريم اين مسئله را بطور وضوح بيان كرده و مى فرمايد:
((و من كل شيئى خلقنا زوجين لعلكم تذكرون )).(2)
((يعنى ما همه چيز را جفت و زوج خلق كرديم اميد است شما از اين خلقت ما ذكر و پند گيريد)).
پس از مضمون اين آيه بخوبى روشن است كه قانون نر و ماده گى در تمام موجودات بدون استثناء جارى است .
امروز انسانها با پيشرفت علم طبيعت پس از فرو رفتن در درون اشياء و شكافتن ذرات و پى بردن به وجود (اتم ) دانستند كه اتم ها نيز از (الكترون ) و (پروتون ) تشكيل يافته اند كه الكترونها (بار) منفى و پروتونها (بار) مثبت اتم را بوجود مى آورند و آن دو نيز نسبت بهم نر و ماده اند.
در آيه ديگر قرآن درباره نر و ماده بودن نباتات اين چنين مى خوانيم :
((سبحان الذى خلق الازواج كلها مما تنبت الارض و من انفسهم و مما لا يعلمون ))(3)
((يعنى پاك و منزه است خدائى كه از روئيدنيهاى زمين و از شما مردمان جفت ها قرار داد و از چيزهائى كه نمى دانيد نيز جفت ها خلق كرده است )).
از اين آيات و آيات ديگر بخوبى بر مى آيد كه خداوند همه چيز را جفت و زوج (نر و ماده ) خلق كرده تا بوسيله آن دو توليد و تكثير انجام گيرد و نظام طبيعت آنچنان كه خدا مى خواهد به حركت خود بسوى كمال پيش ‍ برود.
اديبان در اين باره گويند:
فردوسى:
بدانكه (خدا) لوح آفريد و قلم
بزد بر همه بودينها رقم
جهان را فزايش ز جفت آفريد
كه افزونى از يك نيايد پديد
يكى نيست جز داور كردگار
كه او را نه انباز و نه جفت و يار
هر آنچه آفريدست جفت آفريد
گشاده ز راز نهفت آفريد
داستانى بنيسى :
خدا خواست كه گيتى بيايد پديد
همه چيز را جفت جفت آفريد
فقط خود ندار نه انباز و يار
بود فرد بى يار آن كردگار
مولوى :
حق ز هر جنسى چو زوجين آفريد
پس نتايج شد ز جمعيت پديد
اسدى:
به گيتى خداوند از آن شد پديد
كه هر چيز را جفت و پاك آفريد
يگانه گهر گر چه والا بود
نكوتر چو جفتيش همتا بود
چون روى سخن ما در اين كتاب مربوط به انسانهاست كه خداوند آنها را هم مثل ساير موجودات عالم (زوج ) جفت (نر و ماده ) آفريده تا بوسيله اين دو توالد و تناسل انجام گيرد و نسل بشر تا زمانى كه خدا بخواهد منقطع نگشته و در روى زمين بسوى كمال پيش برود، خداوند براى ازدواج و جفتگيرى انسانها راههاى حلال و مشروعى مقرر فرموده تا هرج و مرج پيش نيامده و نظم اجتماعى بهم نخورد و اولياى گرامى اسلام نيز راهنمائى هاى لازم را در اين مورد براى پيروان خود بيان فرموده اند و توجه آنها را به اين مسئله معطوف داشته اند.
ما بعد از تاءليف كتاب پرمحتواى خود كه درباره وظايف زن از ديدگاه اسلام و سعادت او در زير لواى توحيد بنام (زن و زندگى ) به رشته تحرير در آورديم ، تصميم گرفتيم كتاب حاضر را كه يك تابلوى راهنمائى براى كسانى است كه مى خواهند به دستور خدا و سنت رسول خدا صلى الله عليه و آله عمل نموده براى آسايش جسمى آرامش روانى خود و حفظ نظام اجتماع ازدواج كرده و همسر اختيار كنند از آيات قرآن و روايات ائمه طاهرين سلام الله عليهم اجمعين و از گفتار صادقانه علماى اخلاق و جامعه شناسان و دانشمندان و اديبان جهان ترسيم نموده و در اختيار علاقمندان قرار دهيم .
اميد است كه اين كار ما قابل قبول بزرگان و مورد پسند علاقه مندان قرار گرفته و مشتاقان را به سعادت و خوشبختى در سايه گفتار بزرگان و عمل به آنان تسريع بخشد، انشاء الله .
اسدالله داستانى بنيسى
قم صندوق پستى 333

چرا بايد همه ازدواج كنيم ؟

ازدواج و همسر گرفتن يك مسئله مهم و ضرورى در زندگى انسانهاست كه هر انسانى چه مرد باشد و چه زن فطرتا و طبيعتا لازم است ازدواج كرده و براى خود همسرى اختيار كند تا در كنار او آسايش ‍ جسمى و آرامش روانى خود را حفظ كرده و بسوى تعالى و كمال انسانى حركت كند و به آنجا برسد كه بايد برسد!
همسران خوب و شايسته در كنار هم احساس خوشبختى كرده و به يارى همديگر يك زندگى پر از نشاط را پى ريزى كرده و پايه هاى سعادت را در زندگى خود يكى پس از ديگرى بناء مى كنند و با دلگرمى و دلخوشى به زندگى خود ادامه داده و براى بقاء و سعادت جامعه فرزندانى خوب و مهذب به جامعه تحويل مى دهند.
ما بايد بدانيم كه يكى از الطاف بزرگ الهى اين است كه همسران ما را از جنس خود ما آفريده و محبت همديگر را در دلهاى يكديگر قرار داده تا در كنار هم احساس آرامش و خوشبختى نمائيم .
اينجا يك سئوال بدون جواب را مطرح كرده و جواب آن را خود شما بايد بدهيد.
سئوال :
((اگر خداوند همسران ما را از جنسى خودمان نمى آفريد، چه مشكلات و سختى ها در زندگى ما بوجود مى آمد؟))
اين است كه قرآن مجيد اين مسئله را يكى از نشانه هاى بزرگ خداوند به شمار مى آورد و مى فرمايد:
((يكى از آيات و نشانه هاى بزرگ خداوند تبارك و تعالى اين است كه از جنس و نوع خود شما برايتان جفت آفريد تا با او انس گرفته و در كنار هم با آرامش خاطر زندگى كنيد و براى يك زندگى مشترك لذتبخش و شيرين خداوند مودت و محبت در دلهاى شما نسبت به همديگر قرار داده است )).(4)
با توجه به آيه فوق لطف خداوندى را به خوبى درك مى كنيم كه خداوند به اضافه اينكه جفت انسان را از جنس خود او آفريده و براى بهتر زندگى كردن آنها مهر و محبت يكديگر را نيز در دل يكديگر انداخته است .
در آيه ديگر پس از دستور عقد و ازدواج به انسانها در مقابل عمل ازدواجشان بى نياز و مستغنى نمودن آنها را هم به عهده خود گرفته و مى فرمايد:
((شما ازدواج كنيد، و زنان و مردان بى همسر را همسر دهيد و همچنين غلامان و كنيزان صالح خود را به ازدواج يكديگر در آوريد و از فقر و تنگدستى نترسيد كه خداوند ازدواج كنندگان را با لطف و فضلش غنى و بى نياز مى گرداند، خداوند به هر چيز وسعت دهد و بر همه چيز عالم و داناست )).(5)
چه زيباست خدا و چه زيباست كلام خدا، چقدر مهربان است و چه اندازه محبت آفرين است ، اگر ما تعقل كرده و فهم و شعور داشته باشيم !
در اين باره آيات زيادى در قرآن مجيد هست و ما در نظر گرفتن حجم كتاب از نقل آنها صرفنظر نموده به همين دو آيه اكتفاء مى كنيم ، منطوق و مفهوم آيات فوق و آيات ديگرى كه در اين مورد هست جواب سئوال اينكه (چرا بايد ازدواج كنيم ؟) را به خوبى خوب روشن مى كند:
(پنج جواب خوب ):
1- ما ازدواج مى كنيم كه به دستور خدا عمل كرده باشيم ، خدائى كه با لطف عميمش ما را آفريده و همسر ما را از جنس خودمان خلق كرده و مهر و محبت يكديگر را در دل همديگر قرار داده و در مقابل اين عمل ما، غنى و بى نياز گردانيدن ما را متقبل شده است .
2- ما ازدواج مى كنيم كه به سنت رسول گرامى اسلام حضرت محمد بن عبدالله صلى الله عليه و آله و سلم عمل كرده باشيم ، و وظيفه پيرو مسلمان بودن خود را اداء كنيم .
3- ما ازدواج مى كنيم كه نظم جهان به حركت خود ادامه داده و ما بسوى تعالى و كمال حركت كرده باشيم .
4- ما ازدواج مى كنيم كه غريزه جنسى خود را از راه حلال و مشروع اشباع كرده و خطا و گناه نكرده باشيم .
5- ما ازدواج مى كنيم تا فرزندان و نوادگانى از خود بيادگار گذارده و آنان را به جامعه تحويل داده باشيم .
و دهها جواب در اين باره مى توان ارائه داد.

ازدواج اولين انسان ها، آدم و حواء

ازدواج يك امر ضرورى است كه از اول خلقت انسانها بوده و حضرت آدم عليه السلام كه اولين انسان روى زمين محسوب مى شود به دستور خداى تبارك و تعالى با دومين انسان روى زمين كه حواء است ازدواج كرده و به همسرى يكديگر در آمدند و اين آئين را براى هميشه در جهان باقى گذاردند.
در چگونه بوجود آمدن آدم و حواء و ازدواج كردن آنها مطالب زيادى گفته شده است و ما مقدارى از آنها را در كتاب شماره اول (شگفتيهاى قرآن ) (آدم و حواء) نقل كرده ايم ، اينجا به يك روايت از امام صادق عليه السلام در اين مورد قناعت مى كنيم .
در كتاب (وسائل الشيعه ) در ضمن روايتى از امام صادق عليه السلام نقل شده است كه آن حضرت فرمود:
((به تحقيق خداى عزوجل آدم عليه السلام را از خاك آفريد و سپس ‍ حواء را از (جنس ) او بوجود آورده و در نزديكى پاهاى او قرار داد و از اين جهت است كه زن در زندگى تابع مرد است ، وقتى آدم عليه السلام در نزديكى خود حواء را با آن وجاهت و زيبائى ديد، به او سخت علاقمند شد، پروردگارا، اين كيست كه اين همه زيبا و دلربا آفريدى ؟! من به او علاقه مند شده و دوستى او را مشتاقم !
خداوند على اعلى فرمود: يا آدم اين كنيز من حواست ، آيا دوست دارى كه با تو انس گرفته و هم صحبت تو باشد؟! و تابع تو گردد و هر چه بگوئى گوش فرا دهد و بر گفته هايت عمل كند؟!
آدم عليه السلام جواب داد: بلى اى پروردگار من ، تا زنده هستم بر اين لطف بزرگ تو حمد و شكر و سپاس مى گويم .
خداى عزوجل فرمود: پس او را از من خواستگارى كن كه او (امه ) كنيز من است و براى تو هم صلاحيت دارد كه براى اشباع غريزه جنسى تو زوجه باشد.
و خداوند پس از اينكه شناخت و معرفت همه چيز را به آدم عليه السلام داد، غريزه جنسى را هم در وجود او قرار داد. آدم عليه السلام بعد از اين آگاهى و دارا بودن غريزه جنسى ، گفت : پروردگارا، بعد از اين آگاهى و دارا بودن غريزه جنسى ، گفت : پروردگارا، هر آينه من او را از تو خواستگارى مى كنم ، پس چيست رضايت تو درباره او؟!(يعنى مهريه او را چه چيز قرار مى دهى ؟).
خداى تبارك و تعالى فرمود: رضاى من آن است كه معالم و احكام دين مرا به او بياموزى ، يعنى مهريه او را آموختن شرايع دين خودم قرار مى دهم .
آدم عليه السلام گفت : قبول كردم آنچه را كه تو بر من آموزى من به او آموزم ، يعنى احكام دين را به او بياموزم .
خداى تبارك و تعالى فرمود: به تحقيق اين چنين خواهد شد، او را به زوجيت و زنى تو در آورده و منضم تو كردم .
(چنانكه گفته شد روايات و گفته هاى زيادى در اين باره در تاريخ موجود است كه حتى با هم تغاير دارند، ما در اين كتاب در صدد تحقيق آنها نبوده و به مناسبت موضوع كتاب همين يك حديث را نقل كرديم . مؤ لف )
به اين صورت اولين ازدواج در روى زمين تحقق پيدا كرد و اولين انسانها كه (آدم و حواء) بودند به همسرى همديگر در آمده و زندگى مشترك خود را در كنار هم با آسايش جسمى و آرامش روحى و با خوبى و دلخوشى آغاز كردند.

ازدواج در اسلام مستحب مؤ كد است

ازدواج در دين مقدس اسلام مستحب مؤ كد است و گاهى به علت هاى مختلف واجب هم مى گردد، ما در بخش هاى بعدى در اين باره توضيحى خواهيم داد.
پيامبر گرامى اسلام حضرت محمد بن عبدالله صلى الله عليه و آله و سلم ازدواج كردن را يكى از (سنت )هاى ثابت خود معرفى كرده و بر پيروانش (مسلمانان ) تاءكيد فرموده كه به اين سنت خوب عمل كنند.
پس هر مسلمانى چه مرده بوده باشد و چه زن به وظيفه مسلمان بودن بايد از اين سنت پيامبر گرامى اسلام پيروى نموده (ازدواج نمايند) و به دستورات اكيد آن حضرت جامه عمل بپوشانند و الا...
((سنت : در لغت به معنى سيره سرشت سلوك دين مذهب شريعت طبيعت طريقت راه روش و پشت سر هم حركت كردن آمده است ، و اصطلاح علما همان (شريعت ) پيامبر گرامى اسلام صلى الله و عليه و آله و سلم است كه عمل كردن آن بر همه مسلمانان لازم است )).
درباره زنده نگهداشتن اين سنت اصيل اسلامى روايات زيادى از خود رسول گرامى صلى الله عليه و آله و سلم و ديگر معصومين عليهم السلام وارد گرديده است .
ما بعنوان وظيفه خود براى احياى اين سنت لازم و ترغيب و تشويق همه مسلمانان جهان روايات مشهور و معتبرى را از كتابهاى معتبرى چون :
قرآن مجيد، نهج الفصاحة ، نهج البلاغه ، المستدرك ، و سائل الشيعة ، بحار الانوار، محجة البيضاء، ميزان الحكمة ، كنز العمال ، مكارم الاخلاق ، اصول كافى ، فروع كافى براى شما خوانندگان گرامى نقل مى كنيم .
اميد است كه خيلى خيلى مفيد و مثمر واقع گردد، انشاءالله .

ازدواج يكى از سنت هاى رسول خدا صلى الله عليه و آله است

در بخش قبلى گفته شد كه ازدواج كردن يكى از سنتهاى متقن و محكم نبى گرامى اسلام حضرت محمد بن عبدالله صلى الله عليه و آله و سلم است ، خود آن حضرت و ائمه معصومين عليهم السلام در روايات متعددى آن را متذكر شده اند.
ما بعنوان نمونه چند تاى آنها را نقل مى كنيم :
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم نقل شده كه فرمود: ((ازدواج كردن سنت من است ، هر كس طريقه و فطرت مرا دوست دارد، بايد به سنت من عمل نمايد)).(6)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((ازدواج كردن سنت من است ، هر كس از اين سنت من بيزار و روگردان شود از من نيست )).(7)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((ازدواج كردن سنت من است ، هر كس عمل به سنت من نكند از من نيست ، پس ازدواج كنيد كه هر آينه من به زيادى مسلمانان افتخار و مباهات مى كنم )).(8)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((هركس فطرت و شريعت مرا دوست دارد، پس بايد به سنتهاى من عمل كند، و از سنتهاى من است نكاح كردن و ازدواج نمودن )).(9)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((زن گرفتن و ازدواج كردن و مسواك نمودن ، عطر زدن از سنتهاى من و از سنتهاى پيامبران پيشين است )).(10)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((ازدواج كنيد، كه هر آينه ازدواج كردن سنت رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم است و آن حضرت مى فرمود: ازدواج كردن از سنتهاى من است هر كه بخواهد از سنتهاى من پيروى كند بايد ازدواج كند)).(11)

ترغيب و تشويق اسلام در ازدواج كردن

ازدواج كردن در اسلام مستحب مؤ كد است و هر مسلمانى براى اينكه از آلودگى و گناه در امان باشد بايد ازدواج كند، در روايات و احاديث آنقدر به اين مسئله اهميت داده شده است كه اگر كسى روايات و احاديثى كه در ترغيب و تشويق ائمه طاهرين سلام الله عليهم اجمعين را درباره ازدواج كردن جمع آورى كند خود يك كتاب مستقل مى شود و ما در نظر گرفتن حجم كتاب چندين روايت را در اين باره نقل مى كنيم :
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم آن حضرت فرمود:
((هر كس دوست دارد پاك و پاكيزه خداى تبارك و تعالى را ملاقات نمايد ازدواج كرده و با همسر خود ملاقات كند)).(12)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((هر كس ازدواج كند و يا زنان و مردان بى همسر را (از راه شرعى ) به ازدواج هم درآورد، مستحق ولايت و دوستى خداست (يعنى خداوند او را دوست مى دارد)).(13)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((بنائى در اسلام نيست كه در پيشگاه خداى عزوجل محبوبتر از بنائى باشد كه بوسيله ازدواج آن بنا نهاده شود)).(14)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، حضرت فرمود:
((ازدواج كنيد، و زنان و مردان بى همسر را همسر دهيد، به تحقيق كه خداوند بوسيله ازدواج ، اخلاق آنها را نيكو و روزى آنها را زياد و وسيع و مروت و خوبى آنها را بيشتر مى گرداند.(15)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
چه چيز شما مؤ منان را از ازدواج كردن باز مى دارد؟ شايد كه خدا فرزندى نصيب شما كند كه او سنگينى كند روى زمين را به گفتن (لا اله الا الله ) كه اين از همه چيز بهتر است )).(16)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((هر كس ازدواج كند نيمى از سعادت را دريافته است )).(17)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله آن حضرت فرمود:
((هر كس ازدواج كند نيمى از عبادت را دريافته است .))(18)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله آن حضرت فرمود:
((هر كس به منظور نگهدارى عفتش زن بگيرد بر خدا لازم است كه بر او كمك نمايد)).(19)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((هيچ عملى در پيشگاه خدا محبوبتر از ازدواج كردن نيست ، وقتى مؤ من از آميزش با حلال خود غسل كند، شيطان مى گويد و فرياد بر مى آورد: (اى واى ) اين بنده خدا اطاعت امر خدا كرد و گناهش آمرزيده شد)).(20)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((ازدواج كردن ، عفت و چشم و فرج را بهتر نگه مى دارد و از هر وسيله ديگر براى پاكدامنى انسان نافذتر و شرافتمندانه تر است )).(21)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((ازدواج كنيد تا كثرت يابيد كه به تحقيق من روز قيامت به زيادى و كثرت شما به ساير امتها فخر و مباهات مى كنم حتى به آنهائى كه از شما سقط شده اند)).(22)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((ازدواج كنيد كه من بر زيادى شما روز قيامت به ساير امتها مباهات مى كنم حتى با آنهائى كه از شما سقط شده اند، آنها را تا به درب بهشت مى آورند و مى گويند: وارد بهشت شويد كه جاى تو اينجاست ، مى گويد: من داخل بهشت نمى شوم تا پدر و مادر قبل از من وارد شود)).(23)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((ازدواج كنيد، تا تعداد شما زياد گردد، و من روز قيامت به زيادى تعداد شما در پيش ديگر امتها فخر و مباهات مى كنم )).(24)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((هر زن و مرد مؤ منى كه با يكديگر ازدواج كنند فرشته اى در آسمان عقد آنها را چنين اعلام مى كند: هان (اى فرشتگان بدانيد) خداوند فلان زن را به فلان مرد تزويج كرد)).(25)
از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم ، آن حضرت فرمود:
((درهاى آسمان چهار موقع گشوده مى شود:
(1) هنگام باريدن باران .
(2) وقتى فرزند از روى محبت بصورت پدر (مادر) بنگرد.
(3) زمانى كه در خانه كعبه را باز كنند.
(4) وقتى كه عقد و نكاح بين زن و شوهر اجراء مى گردد)).(26)
از امام رضا عليه السلام ، آن حضرت فرمود:
((اگر از طرف خدا و رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم درباره ازدواج دستورى صادر نشده بود، همان فوائد اجتماعى كه خدا در آن قرار داده از قبيل نيكى با خويشان و پيوند با بيگانگان ، كافى بود، عقلاء به اين كار رغبت نموده و عمل نمايند)).(27)